Αναδημοσίευση από το https://www.agrinionews.gr, άρθρου του Παναγιώτη Δρέλλια (Μαθηματικού - πτυχ. ΦΠΨ - MSc Φιλοσοφίας)
Στο επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο Θέρμου, εγκαινιάστηκε στις 17 Αυγούστου 2021 και λειτούργησε μέχρι 25.08.21 η επίκαιρη έκθεση του Αγρινιώτη σχολικού συμβούλου και συγγραφέα Κων/νου Νάκου με θέμα
«Διδάσκαλοι του Γένους: Λαϊκοί και Κληρικοί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας».
Στο εκθετήριο περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό, εργογραφία, βιογραφία και χάρτες(18ος–19ος αιώνας), τα οποία εστιάζουν σε πρόσωπα του κλήρου και του λαού που έπαιξαν καίριο ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής παιδείας. Σκοπός: να αναδειχθεί ο ρόλος των Γραμμάτων στην πνευματική και πολιτική ωρίμανση του ελληνικού λαού, που αναμφίβολα υπήρξε ο αποφασιστικός μοχλός για την αποτίναξη της πολύχρονης οθωμανικής σκλαβιάς.
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των Ετήσιων Γιορτών Μνήμης Κοσμά του Αιτωλού. Μίλησαν ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο ίδιος ο επιμελητής της έκθεσης Κων. Νάκος, τον οποίο προλόγισε ο Διευθυντής Λυκείου Θέρμου Κων. Μαραγιάννης, με την παρουσία αρκετού κόσμου, κυρίως από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Κων/νος Νάκος, στέλεχος της Δημόσιας Εκπαίδευσης με θητεία σε όλες τις βαθμίδες της (καθηγητής στο Λύκειο, Διευθυντής σχολικής μονάδας, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών, Συντονιστής σήμερα Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Πάτρα), έδωσε έμφαση στο κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αλλά και στα πολλά σχολεία που ιδρύθηκαν στην προεπαναστατική εποχή, τονίζοντας τη συμβολή σπουδαίων δασκάλων στην εισαγωγή των νεωτερικών ιδεών και στην Ελλάδα, κυρίως στον χώρο των Θετικών Επιστημών και της Φιλοσοφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου